BME werkt aan DAV1 en DAV2 in Pools en Roemeens

Voor het werken met asbesthoudende materialen gelden in Nederland strenge regels. Als je werkt bij een bedrijf dat asbest verwijdert, moet je een persoonscertificaat hebben dat bestaat uit twee delen: DAV1 voor beginnende saneerders die onder begeleiding werken en DAV2 voor de gevorderde asbestsaneerder die zelfstandig alle klussen mag oppakken. BME Opleidingen is gespecialiseerd in asbestopleidingen en bereidt Poolse en Roemeense versies voor van de DAV1- en DAV2-opleidingen.

Sinds 2016 bestaat de Nederlandse regeling voor Deskundig Asbest Verwijderaar (DAV) uit twee delen. In DAV1 leer je alles over het veilig verwijderen van asbest volgens de regels die daarvoor in Nederland gelden. Als je DAV1 gehaald hebt en het vereiste aantal uren onder begeleiding van een officiële mentor hebt gewerkt, mag je door met DAV2. Daarin leer je in de praktijk (onder begeleiding van een mentor) zelfstandig asbest te verwijderen.

Op dit moment zijn de DAV1- en DAV2-opleidingen alleen in het Nederlands beschikbaar. Omdat steeds meer Pools- en Roemeenssprekende professionals in Nederland aan de slag willen als asbestsaneerder, verkent BME Opleidingen de mogelijkheden om deze opleidingen ook in het Pools en Roemeens aan te bieden. Dat betekent dat niet alleen het cursusmateriaal in het Pools en Roemeens is, maar ook dat je docent en mentor deze talen machtig zijn.

Hoe snel de Poolse en Roemeense DAV-opleidingen beschikbaar komen, hangt af van de behoefte hieraan. Ook het feit dat de DAV-examens er voorlopig nog alleen in het Nederlands zijn, speelt hierbij een rol. Check daarom regelmatig deze website of neem contact op met Janet ter Braak (jterbraak@bme.nl) of neem contact op met branchevereniging Ascert (via www.ascert.nl) voor de laatste stand van zaken.